НАЗАД

Дивовижний парк в Норвегії, де можна спостерігати за дикими оленями

Архітектори бюро «Snøhetta» спроектували павільйон «Tverrfjellhytta» і зробили справжній подарунок всім норвежцям - тепер в парку Доврефьелль можна стежити за рідкісними дикими тваринами, не порушуючи їх спокій і природне місце існування.

Павільйон розмістили в мальовничому куточку парку на пагорбі в 1200 метрів над рівнем моря. «Tverrfjellhytta» відноситься до Центру Дикого Оленя і є пунктом спостереження норвезької програми Фонду Дикого Північного Оленя, тут також проводяться освітні програми. Щоб дістатися до павільйону потрібно пройти більш кілометра через весь національний парк Доврефьель.

У парку мешкає багато тварин, яких складно побачити десь ще. Наприклад, в Доврефьель живе північний олень і вівцебик - подібних тварин не зустрінеш в іншому середовищі проживання. Місце, де розташувався парк особливо для будь-якого норвежця: гора Снёхетта, оповита різними міфами і неймовірно красивими казками, там відбувалися великі історичні події.

У будівництві в основному використовували сталь, дерево і скло. Ці матеріали часто можна зустріти в норвезькій архітектурі. Задумкою архітекторів було не виділяти будівлю з оточення, як приклад, його колір іржі гармонійно вписується в навколишнє середовище. Спорудження виконано з великими панорамними мультиплекс-вікнами, що дозволяє розглянути парк і гори навколо. Найважливіша частина павільйону - це його дерев'яний каркас. Архітекторам з «Snøhetta» допомагали суднобудівники, які працюють на західній ривьері Норвегії. Вони відтворювали деталі з дерева відповідно до 3D-моделей, які надсилали архітектори. Уваги гідно і те, що згодом будівельники скріплювали деталі тільки скобами, не використовуючи додаткових матеріалів, таких як цвяхи або клей.

Будівля за формою нагадує скелі або льодовики, які змінилися через сильні вітри і води навколо. Архітектори подбали про затишок і встановили всередині каміни і лави, на яких люблять відпочивати туристи, насолоджуючись красою навколо. З огляду на суворий клімат Норвегії, в пріоритеті було спорудити такий павільйон, який буде здатний протистояти сильним вітрам. Саме тому були обрані такі міцні матеріали.

Трохи про архітектурне бюро, яке створило павільйон «Tverrfjellhytta». Спочатку «Snøhetta» були невеликою майстернею, яка проектувала ландшафтний і архітектурний дизайн. Через багато років, архітектори зберегли вірність своїм спрямуванням. Тісний зв'язок дисциплін з якими працюють в бюро допомагає створювати унікальні, цікаві творіння. У компанії не бояться поєднувати норвезьку традиційну архітектуру і сучасні рішення. Архітектурне бюро «Snøhetta» цінує своїх співробітників і виступає проти дискримінації, заохочуючи різноманітність і рівність.